وبلاگ دانشجویان رشته راهنمایی و مشاوره دانشگاه رازی
سلام. توی این پست یه تعریف کلی از پسامدرنیسم می ذارم. امیدوارم که به دردتون بخوره! در منازعه مدرن و پست مدرن، نام ژان فرانسوا لیوتار از درخشش بیشتری برخوردار است.اساس این مکتب مخالفت با مدرنیته و سلطه عقل گرایی است. عقل دوره روشنگری می خواست با مبنا قرار دادن علم تجربی و کاربردی کردن علم ریاضی در علوم مادی و مبتنی کردن علوم طبیعی بر ریاضی جامعه انسانی را به سعادت برساند.لیوتار معتقد است مدرنیسم نه تنها نتوانست به اهداف خود برسد که اینک با بحرانی عمیق رو به روست . ظهور نوعی خردستیزی و عقل ناباوری و تردید مردم نسبت به اینکه علم بتواند سعادتشان را تضمین کند نشانه هایی از این بحران است. لیوتار معتقد است که پست مدرنیسم نشانه ی فراتر روی از مدرنیسم است؛نه یک گذشتن ساده بلکه حرکتی با مبانی و شالوده های عمیق فکری. "پست مدرنیسم"، مقوله ی پیچیده وچند سویه است که نخست درمعماری پدید آمده وسپس در حوزه های دیگر مانند:فلسفه، جامعه شناسی، نقاشی، ادبیات و… گسترش یافته است. با تشکر از آقای رنجبر که پیشنهاد این کار رو دادن!
برای شناسایی بهتر، خوب است دریافت مان از این مقوله (پسامدرنیسم) راپی بگیریم تاتصور نسبیی به منظور شناخت ازآن فراهم شود.
پست مدرنیسم چیست؟:
پست مدرنیسم که در فارسی به آن "پسامدرنیسم" نیز گفته می شود، از پیشوند "پست" "post" یا"پسا" و"مدرنیسم" "modernism" شکل یافته واز ریشه ی لاتینی modo که به مفهوم"اکنون" است ،مشق شده است.
پیش از ورود به بحث درحوزه ی پست مدرن، بهتر است در باره ی دوره های پیش تر از"پست مدرن" – به ویژه دور های ماقبل مدرن ومدرن- نگاهی انداخته شود، تا دست کم تفاوت دوره ی پست مدرن از دوره های ماقبل آن مشخص شود.
دوره ی ما قبل مدرن:
دوره ی ما قبل از مدرن، به وضعیتی گفته می شود که افراد زیر تسلط کامل سنت وقدرت سیاسی اند. دراین دوران، سنت زیرنام قدرت الاهی دراروپا از سوی کلیسا، حامی قدرت سیاسی بود و کلیسا در تبانی با قدرت سیاسی بر سرنوشت فرد سیطره داشت.
دوره ی مدرن:
دوران مدرن در واقع دوره ی نقد سنت است. دراین دوره، عنصر فردیت رشد یافته وفرد به گونه ی آزاد وبر بنیاد اندیشه ی دکارتی، خودش را مالک طبیعت می داند وبه مفهوم پیش رفت ارزش می دهد.
ویژه گی های دوران مدرن این است:
- آگاهی انسان از مقوله ی فردیت وارزش گذاشتتن به آن .
- مطرح نمودن بحث جدایی دین از دولت.
- ارزش گذاشتن به آزادی های فردی .
- نپرداختن به اسطوره گرایی وبه نقل از "ماکس وبر" : "افسون زدایی از چهره ی جهان".
اندیشه ی پسامدرن:
"پسامدرن" مقوله یی است که از متن مقوله ی "مدرن" زاده می شود ودر واقع به تعبیر بهتر، به نقد دوره ی مدرن یا آن چه "عقلانیت مدرن" گفته می شود،می پردازد.
باورها وپنداشت های گوناگون درباره ی پسامدرنیسم و رویا رویی آن با مدرنیسم ارائه شده و هرکدام،با توجه به برداشت های گوناگون، توجیهات چندگونه یی از آن بیان نموده اند؛ اما پنداشت خوبی که تاجایی می تواند ما رادر توجیه وشناخت ازاندیشه ی پسامدرن کمک کند، این است که: "پسامدرنیسم" به نوعی پایان مدرنیسم است؛ ولی در حقیقت پسامدرنیسم به نگرشی – چه فلسفی وهنری- گفته می شود که در چارچوب مدرنیسم اتفاق می افتد. در عین حال که چالشی است علیه این چارچوب؛ اما در این منظومه ی فکری وفلسفی مدرن اتفاق می افتد.ن چارچوب ؛امادردرون این منظومه ی فکری وفلسفی مدرن اتفاق می افتد. درعین حال که فرزند آن است، اهداف وگفتمان آن رابه چالشی می خواند."
Design By : Pichak |