سفارش تبلیغ
صبا ویژن




























وبلاگ دانشجویان رشته راهنمایی و مشاوره دانشگاه رازی

سلام.این مطلب معرفی یکی از اساتید برجسته مشاوره است.امیدوارم بتوننم هر بار یک نفر از بزرگان این رشته رو براتون معرفی کنم.امروز دکتر شکوه نوابی نزاد...

شکوه نوابی نژاد از چهره های ماندگار سال ???? است. وی متولد ???? و متخصص در رشته مشاوره روانشناسی است. دکتر نوابی نژاد تألیف و ترجمه ?? عنوان کتاب همچون «روانشناسى زن»، «خانواده درمانى»، «روان درمانى گروهى» و …را در کارنامه خود دارد و از وی با عنوان «مادر مشاوره ایران» یاد می‌شود.

نوابی نژاد قریب به ?? سال از عمر علمى خویش را به تحقیق و پژوهش در جنبه هاى مختلف روانشناسى مشاوره و کاربرد آن در اجتماع و خانواده صرف کرده است. دکتر شکوه نوابى نژاد اغلب فعالیت هاى پژوهشى و بالینى اش را در حوزه مشاوره، به مسائل زنان، جوانان و خانواده ها اختصاص داده و خود معتقد است بازخوردها و استقبالى که از جانب خانواده ها دریافت کرده، او را تاکنون سرزنده و فعال نگاه داشته تا همچنان باشور و شوقى مثال زدنى در این راه گام بردارد و خدماتى تازه تر به مراجعان خدمات مشاوره ارائه کند.

نوابى نژاد در آستانه ورود به ششمین دهه از زندگى خویش، کماکان به عنوان استاد شاغل دانشگاه تربیت معلم به تدریس، تحقیق، پژوهش و نگارش کتب علمى مرتبط با مشاوره مشغول است. در خانواده اى مذهبى – سنتى و در یکى از محلات قدیمى تهران (عین الدوله) به دنیا آمده و کودکى خویش را همانجا سپرى کرده است.

پس از به پایان بردن تحصیلات ابتدایى اش در مدرسه «مهرگان»، دوره دبیرستان را در مدرسه «آزرم» تمام مى کند. نتیجه تلاش او براى ورود به دانشگاه، قبولى در دو رشته حقوق و زبان انگلیسى است که علاقه شدید وى به انگلیسى و تأثیرگذارى شخصیت یکى از معلمان زبان در دوره دبیرستان، او را به سمت گزینش رشته زبان و ادبیات انگلیسى سوق مى دهد. اما آنچه سبب مى شود به ناگاه دست از تحصیل در رشته انتخابى اش بشوید و به تحصیل در مشاوره روى بیاورد، کمى بعدتر و اینگونه رخ مى دهد: «پس از اخذ لیسانس، به دانشگاه آمریکایى بیروت[American]university of Beirut, [Lebanon] رفتم براى ادامه تحصیل.

در آن جا درسى با عنوان «مقدمات راهنمایى و مشاوره» در برنامه تحصیلى من بود. محتواى این درس و جنبه هاى کاربردى و خدماتى آن به قدرى برایم جالب و جذاب بود که حس کردم گمشده ام را یافته ام! در آن نیمسال در چند کلاس دیگر مشاوره حضور یافتم و با اساتید آن صحبت کردم و سرانجام تصمیم به تحصیل در رشته مشاوره گرفتم. با خودم گفتم جاى من اینجاست. دوست داشتم مهارت ها و توانایى هاى حل مسأله را در خودم رشد و پرورش دهم تا بتوانم براى دیگران مفید باشم و هم اکنون از تصمیمى که آن زمان گرفتم بسیار خوشحالم، آنقدر که اگر بخواهم زندگى را از نو آغاز کنم، باز هم همین رشته را انتخاب مى کنم.»

نوابى نژاد البته این موفقیت ها و دستاوردهاى علمى امروزش را، تنها مدیون آن اتفاق نمى داند بلکه بخشى از آن را مرهون وجود مشوقانى چون پدر و مادر مهربان و باایمان خود برمى شمارد. او که کوچکترین فرزند خانواده است، پیوسته در تحصیل مورد تشویق پدر فهیم و دانشمندش واقع مى شده و در این راه، قطعاً یارى معلمین و اساتید دانشگاه که به تدریس و تعلیم او مى پرداختند بسیار مؤثر بوده است. نوابى نژاد از افرادى است که در همان نخستین دوره هاى گزینش «چهره هاى ماندگار» به این عنوان انتخاب و نامش در این فهرست ثبت مى شود. او تا امروز در حدود ?? جلد کتاب تألیف و ترجمه کرده که این آثار به بحث هاى تخصصى مشاوره روانشناسى زن و مسائل تربیتى کودک و نوجوان مى پردازند.

اولین کتاب او که ترجمه است «راهنمایى در مدارس امروز» نام دارد و در سال ???? منتشر شده و در همان سال نیز – که مصادف با سال جهانى کتاب بود- جایزه یونسکو را به دست آورده است. پس از این موفقیت بزرگ، نوابى نژاد ? سال را به تدریس، تألیف و کار بالینى مشاوره در دانشگاه مى گذراند و بعد، براى دریافت مدرک دکترا به آمریکا مى رود و در دانشگاه ایالتى نبراسکا] The state university of] [Nebraska U.S.A [ در شهر لینکلن مدرک دکتراى روانشناسى مشاوره مى گیرد. سال ???? سالى است که به ایران بازمى گردد و فعالیت خود را در دانشگاه تربیت معلم ادامه مى دهد. علاوه بر حیطه هاى آموزشى،

کار او بر حول محورهاى پژوهشى مى گردد. در حوزه آموزش سال هاست که نوابى نژاد فعالیت هایش را بر مقاطع مختلف و تحصیلات تکمیلى، دکترا و فوق لیسانس دروس تخصصى مشاوره متمرکز کرده است. در حقیقت باید او را از زمره روانشناسانى برشمرد که بیشترین فعالیت هایش را معطوف به رسیدگى و کمک به حل مشکلات زنان، دختران و خانواده ها کرده است. حوزه پژوهشى او نیز شامل چندین تحقیق ملى و کشورى بوده است. از جمله تحقیقات ملى او «بررسى وضعیت فرهنگى اجتماعى زنان در جمهورى اسلامى ایران»است که در سال ?? به اتمام رسید و سفارشى از طرف شوراى فرهنگى اجتماعى زنان (وابسته به شوراى ملى انقلاب فرهنگى) به او بود.

به این ترتیب براى نخستین بار دانشجویانى براى دوره هاى لیسانس و فوق لیسانس، جذب رشته مشاوره این دانشگاه مى شوند. نوابى نژاد که تاکنون سمت هاى مختلفى را برعهده داشته و دارد هم اکنون عضو هیأت امناى دانشگاه تربیت معلم است، چندین سال در کمیسیون علوم تربیتى شوراى عالى جوانان در بخش ارزشیابى مشاوره فعالیت داشته و سالى که در ایالات متحده به تحصیل اشتغال داشته به عضویت انجمن بین المللى مشاوره درمى آید.

دکتر نوابی نژاد دو دوره ریاست شبکه سازمان هاى غیردولتى زنان را برعهده داشته که حدود ??? NGOى زنان را زیر پوشش دارد. عضویت در انجمن بین المللى زنان و دختران و ریاست کمیسیون روانشناسى مشاوره شوراى بین المللى ورزش - تربیت بدنى و اوقات فراغت، عضویت در کمیسیون تعلیم و تربیت شوراى عالى جوانان و همینطور عضویت در انجمن مشاوره ایران، برخى دیگر از سوابق او در کارنامه درخشان علمى اش به حساب مى  آیند چندین مجله علمى پژوهشى کشور از حضور خانم دکتر نوابى نژاد در هیأت تحریریه خود مفتخر است.

ذکر نام تمام آثار تألیفى دکتر نوابى نژاد در این فرصت کوتاه نمى گنجد اما پاره اى از مهمترین آنها عبارتند از: روانشناسى زن، رفتارهاى بهنجار و نابهنجار، راهنمایى و مشاوره، خانواده درمانى (ترجمه)، کودک و مدرسه (ترجمه)، راهنمایى و مشاوره گروهى، راهنمایى در مدارس امروز (ترجمه)، تمرینهاى ذهنى [ترجمه شده براى کمیته علمى المپیک]، روانشناسى ورزشى (ترجمه)، مشاوره ازدواج، روان درمانى گروهى، نظریه هاى مشاوره و… کتاب «جنسیت» آخرین اثر ترجمه است که در حال تدوین و شکل گیرى است. همچنین ارائه وچاپ نزدیک به سى و هفت مقاله علمى در مجلات معتبر ایرانى و خارجى و سوابق درخشان او به چشم مى آیند، همانند مقالاتى که از ایشان در مجله علوم انسانى دانشگاه الزهرا (س)، علوم تربیتى دانشگاه هاى شیراز و تهران به چاپ رسیده اند.

محور تحصیلات خارج از کشور نوابى نژاد شامل روانشناسى مشاوره و مشاوره خانواده مى شود. دوره تخصصى خانواده درمانى را زمانى سپرى مى کند که در سال ???? میلادى (???? شمسی) براى فرصت مطالعاتى یک سال را در آمریکا مى گذراند. ضمن اینکه مدرس بین المللى روانشناسى ورزش و مدرس بین المللى مدیریت سالیداریتى است که هر دو وابسته به IOC (کمیته بین المللى المپیک) است. اگر چه به زعم شکوه نوابى نژاد روانشناسى در جامعه ما نوپا و مشاوره نوپاتر است اما به همت چهره هاى برجسته و پیشکسوتى چون او علم مشاوره مى رود تا جاى خود را میان سایرعلوم باز کند و کارآیى و ضرورتش را به نمایش بگذارد.

در مرکز مشاوره خانم دکتر شکوه نوابى نژاد کارگاه هاى بسیارى براى زنان و جوانان برگزار مى شود و گاهى در ماه چند کارگاه برگزار مى شود که عمده مراجعان این کارگاه ها را دختران و پسران جوان تشکیل مى دهند. محورهاى مطروحه در این کارگاه ها درباره موضوعاتى مثل مهارت زندگى و ارتباط سالم دختر و پسر است

کارگاه هایى چون روش هاى مقابله با اضطراب، افسردگى و عصبانیت، و روابط سالم زناشویى، روابط سالم با فرزندان و … از دیگر کارگاه هاى این مرکز است که عمده مخاطبان آن زنان یا خانواده ها هستند.

تدریس در دوره هاى آموزشى فرماندهان نیروى انتظامى و آموزش رؤساى کلانترى هاى کشور در تهران بزرگ نیز در کارنامه فعالیت هاى او ثبت شده است. علاوه بر آنچه از سوابق علمى – آموزشى  اش آورده شد، شکوه نوابى نژاد در بیش از ?? کنفرانس بین المللى شرکت جسته و به ارائه و قرائت مقاله پرداخته است که در برخى از این مجامع بین المللى، مقالات او به عنوان مقاله برگزیده، انتخاب شده است.

نوابى نژاد معتقد است: «در عصر ارتباطات، در کمترین زمان ممکن هر نوع اتفاق و حادثه مثبت یا منفى با بار، فرهنگى سیاسى، اقتصادى و اجتماعى، ارزشى یا ضد ارزشى از درهاى باز و بدون کنترل در اختیار جوانان قرار مى گیرد.

در چنین شرایطى، عدم تجهیز جوانان به آرمانها و ارزشهاى اخلاقى و مذهبى و معیارهاى مطلوب فرهنگى جامعه، ره آوردى جز آنچه هم اکنون در برخى جوانان شاهدیم، نخواهد داشت.

شکوه نوابى نژاد نبود آمار و اطلاعات دقیق از میزان خشونت هاى خانگى و عواقب آن بخصوص در فرهنگ آبرودار و پر تعارف ما، کمبود یا نبود سازمان هاى حمایتى در ارتباط با بحث خشونت را از عمده دلایل گسترش خشونت هاى خانگى علیه زنان مى داند و معتقداست: «خشونت روانى اثرات و پیامدهاى جبران ناپذیر و پایدارى بر روح و روان فرد باقى مى گذارد. زیرا این نوع خشونت از احساس حقارت و سرافکندگى، توهین و عجز و ناتوانى زن در تصمیم گیرى آغاز شده و تا مرحله افسردگى مزمن و اختلالات روانى پیش مى رود.»

نوابى نژاد با آمار سخن مى گوید و وقتى با تکیه بر آمارها یاد آورى مى کند که ?? درصد زنان از سرزنش و تمسخر و ?? درصد آنها از انتقاد مداوم به عنوان خشونت روانى رنج مى برند، جاى خالى و خلأ ترسناک نهاد هاى فرهنگ ساز اهرم هاى حمایتى از حقوق اجتماعى انسانها و مراکز ناظر بر حقوق برابر زنان و مردان در اجتماع را به یاد مى آوریم و نقش آگاهى دهنده زنانى چون شکوه نوابى نژاد را در راه پرتلاطم این برابرى، مى ستاییم.


نوشته شده در چهارشنبه 89/8/5ساعت 8:55 صبح توسط صفوراکلهری نظرات ( ) |


Design By : Pichak