وبلاگ دانشجویان رشته راهنمایی و مشاوره دانشگاه رازی
واژه ی انترناسیونالیسم Internationalism، حداقل در سه معنی و مفهوم متفاوت در علوم سیاسی به کار می رود: انترناسیونالیسم پرولتری مفهومی مارکسیستی است. این مفهوم به طور کلی به این اشاره دارد که کارگران باید در همبستگی با کارگران همه? جهان به جای دنبال کردن منافع ملی خود گام بردارند. میتوان گفت که این مفهوم در خط آخر مانیفست کمونیست و شعار معروف "کارگران تمام کشورها، متحد شوید!" خلاصه شده است. برداشتها از این مفهوم بین گروههای مختلف بسیار متفاوت بودهاست. متضاد انترناسیونالیسم پرولتری، را میتوان ناسیونالیسم بورژوایی دانست.
1) اولین مفهوم که خود متشکل از مجموعه ای از عقاید و نظریه هاست، در کلیت خود به این باور است که پیشبرد صلح و امنیت جهانی تنها از طریق تدوین و توسعه ی قانون های بین المللی، ایجاد سازمان های بین المللی و همکاری ها و هم زیستی های مسالمت آمیز، امکان پذیر است. انترناسیونالیسم در این مفهوم، ریشه در دو رویداد تاریخی و نظری دارد. نخست، پیدایش سازمان های صلح بین المللی که از آغاز سده های میانه پا به عرصه ی سیستم جهانی گذاشت. دوم که ریشه در تکامل و فرمول بندی نظریه ی کلاسیک تجارت آزاد در انگلستان دارد. نظریه پردازان انترناسیونالیسم در این مفهوم، به مرور زمان به این مساله پی بردند و معتقد شدند که از یک سو تاثیر گذاشتن بر افکار عمومی در سطح جهانی، یکی از عامل های مهم برای رسیدن به صلح و هم زیستی جهانی است و از سوی دیگر دموکراسی یکی از تعیین کننده ترین عوامل در رسیدن به یک صلح پایدار جهانی و انترناسیونالیسم است.
یک فراکسیون کوچکی از صاحبان این اندیشه، به پیوند تنگاتنگ بین رسیدن به انترناسیونالیسم واقعی و وجود یک دستگاه رهبری فرادولتی در سیستم بین المللی اعتقاد داشتند . اما به بنا به دلایل فراوانی، این دیدگاه نه در سطح سیاسی و نه در سطح دانشگاهی و پژوهشی، به طور جدی مطرح نبوده است. در کنار این دیدگاه، یک فراکسیون میانه رو قرار داشت که از آغاز سده ی 20 میلادی، هم در سطح سیاسی و هم در محیط های پژوهشی نقش و سهم بسزایی داشت. این گروه میانه رو در مورد صلح و امنیت جهانی، به افزایش و توسعه ی همکاری های سازمان یافته ی بین المللی، منطقه ای و ناحیه ای بین دولت های مستقل ملی اعتقاد داشتند. این دیدگاه از نظر نظری و عملی، در پیدایش سازمان های پراهمیت بین المللی از قبیل سازمان جامعه ی ملل (LN) که بعد از پایان جنگ جهانی اول تشکیل شد و سازمان ملل متحد (UN) که بعد از پایان جنگ جهانی دوم شکل گرفت، نقش مهم و بسزایی داشت؛ با تکیه بر این دیدگاه میانه روها، می توان گفت که تشکیل اتحادیه ی اروپا (EU) و یا سازمان همکاری اقتصادی اکو (ECO) یک انترناسیونالیسم منطقه ای به شمار می آید.
2) دومین مفهوم که ریشه درعلوم سیاسی آمریکا دارد، یک درک کاملا متفاوتی از واژه ی انترناسیونالیسم را ارائه می دهد. در این دیدگاه، انتراناسیونالیسم از نظر مفهومی در برابر واژه ی انزواگرایی(1) که همان عدم دخالت آمریکا در مسایل و مشکلات جهانی است، تعریف شده است . به طور ناباورانه می توان گفت که در این مفهوم، واژه ی انترناسیونالیسم یک ریشه ی ناسیونالیستی به خود می گیرد. شاید این به این علت باشد که پژوهشگران و سیاست مداران آمریکایی تعریف از واژه ی انترناسیونالیسم را در چهارچوب سیاست داخلی و خارجی آمریکا خلاصه می کنند. بدین ترتیب، انترناسیونالیسم در این مفهوم، در ارتباط با نقش آمریکا در میزان درگیری های این کشور در حل و فصل مشکلات و کشمکش های بین المللی تعریف و درک می شود.
3) سومین مفهومی که از واژه ی انترناسیونالیسم به ذهن می رسد، ریشه در دیدگاه و نظریه ی مارکسیستی دارد. در دیدگاه مارکسیستی، مفهوم واژه ی انترناسیونالیسم، در واژه ی انترناسیونالیسم پرولتاریایی خلاصه می شود؛ یعنی اعتقاد به همبستگی جهانی طبقه ی کارگر، برای درهم شکستن نظام اقتصاد آزاد جهانی که به نظام جهانی سرمایه داری یا کاپیتالیسم موسوم است.
منابع:
1- کتاب دانش نامه در علم سیاست، نوشته علی رحیق اعضان، با همکاری مارک گلی، انتشارات فرهنگی صبا، 1384.
Design By : Pichak |